faseverschuiving is de tijd tussen het moment van de maximale temperatuur aan de buitenzijde van een constructie en het moment van de maximale temperatuur langs binnenzijde van een constructie. De faseverschuiving wordt in uren uitgedrukt.
Bij een grote faseverschuiving zal de temperatuur binnen meestal eerder beperkt beïnvloed worden. Bij een geringe faseverschuiving komt de warmte vroeger vrij in het binnenklimaat waardoor er binnen potentieel meer nood is aan koeling ’s avonds en in de vroege nacht.
Het bepalen van een faseverschuiving gebeurt idealiter door rekening te houden met de volledige opbouw. Op die manier wordt een inzicht geboden in de werkelijke impact van de volledige opbouw en de relatieve impact van bijvoorbeeld de voorziene isolatielaag.
De faseverschuiving is afhankelijk van het materiaaltype, de dikte en de massa van de toegepaste materialen in een constructie. Zo zal een plat dak opbouw met een PIR isolatie van 100 mm bovenop een betonnen draagvloer van 160 mm resulteren in een faseverschuiving van 8,2 uur.
Contacteer uw IKO adviseur voor een advies op maat.