Categorieën

Wat zijn de mogelijke oorzaken van craquelé/ krater vorming na plaatsing van een oplosmiddelhoudende bitumineuze coating?

U vindt het terecht vervelend dat er kraters/ craquelé gevormd zijn/is in de oplosmiddelhoudende bitumineuze coating die u op het dak geplaatst heeft. In de regel heeft dit fenomeen te maken met een onvolledige uitharding van één van de aangebrachte lagen. 

Mogelijke oorzaken van krater- of craquelévorming:

  1. Onvolledige uitharding van de eerste laag:
    Als de eerste laag van de bitumineuze coating niet volledig is uitgehard voordat de tweede laag werd aangebracht, kan dit leiden tot krater- of craquelévorming. Het is belangrijk om de juiste uithardingstijd af te wachten voordat je de volgende laag aanbrengt.

  2. Te dikke lagen:
    Het aanbrengen van te dikke lagen van de bitumineuze coating, zowel de eerste als de tweede laag, kan ervoor zorgen dat het product niet goed kan uitharden. Hierdoor ontstaan er vaak ongelijkmatigheden in de dekking en kunnen er kraters verschijnen.

  3. Ongewenste weersomstandigheden kort na aanbrengen:
    Hard regenweer kort nadat de eerste of tweede laag is aangebracht, kan ervoor zorgen dat bepaalde delen van het dak onder water komen te staan. Dit leidt tot krater- of craquelévorming op de plaatsen die het zwaarst zijn getroffen door het water.

Hoe los je dit probleem op?

  • Wacht tot alle lagen volledig uitgehard zijn en zorg ervoor dat er enkele droge dagen met milde temperaturen volgen.
  • Vul de kraters door één extra laag van de bitumineuze coating aan te brengen op de plekken waar de schade is. Dit zorgt ervoor dat de kraters mooi worden opgevuld.
  • Laat deze laag minstens drie dagen uitharden om te zorgen voor een solide, duurzame afwerking.